Çin Tarihi Konulu Filmler

大家好!

Çin kapılarını dünyaya yeni yeni açmışsa da, muazzam bir tarihe sahip çok eski bir uygarlık aslında. Sayısız hanedanlık, derebeylik, savaşlar, gelenekler...

Bu kadim uygarlık eskiden nasıldı, gelenekleri neydi, nasıl dönüşümler geçirdi, neler yaşadı da günümüz Çin'ine dönüştü merak ediyor fakat fazla okuma yapmak istemiyorsanız, bu konularda bilgi sahibi olmanın kolayı var: Tarih konulu Çin filmleri.

Bu yazımızda Çin tarihini konu almış, Çin'in geçmişi hakkında az biraz bilgi sahibi olmak için mutlaka izlemeniz gereken filmleri derledik. Şimdiden iyi seyirler dileriz.

The Curse of the Golden Flower (Sarı Çiçeğin Laneti)


İlk film önerimiz hanedanlık döneminden ve usta yönetmen Zhang Yimou'nun elinden çıkma. Kurgu biraz tuhaf gelse de kostümler ve görseller tek kelimeyle harika. Filmdeki saray sahneleri Pekin'de hala ziyaretçilere açık olan 'Yasak Şehir'de çekilmiş ve film tüm ihtişamıyla hanedanlık dönemlerine ışık tutuyor. Filmin ismi de Qi hanedanlığı hakkında yazılmış çok eski bir şiire ait bir mısra aslına. (满城尽带黄金甲). Eski zamanda Çin'i merak edenler için güzel bir film.

The Red Cliff (Kızıl Tepe)


Eğer 'Sarı Çiçeğin Laneti' filmi Qi Hanedanlığı dönemi saray ehli elit yaşam tarzına ışık tutuyor ve altın varaklı saray duvarları ardındaki entrikaları gözler önüne seriyorsa, 'Kızıl Tepe' de eski zaman Çin'i efsaneleri ve masallarını açıklığa kavuşturuyor. Çin'in çok değer verdiği ve Çin'de herkesin bildiği bir öykü var: Üç İmparatorluk(三国)

Bu üç imparatorluk arasında bitmek bilmeyen savaşı anlatan öykü aslında bir efsane ve efsanedeki karakterler de Çin kültürünün çok önemli birer parçası: Cao Cao, Liu Bei, Sun Quan ve bilge Zhuge Liang. Hanedanlık dönemini saray dışında da merak eden ve efsaneleri öğrenmek isteyenler için muhteşem bir film. Film toplamda iki parçadan oluşuyor, bir de Red Cliff II var.

The Last Emperor (Son İmparator) 


Hayatınız boyunca el üstünde tutuldunuz, asil soydan olduğunuz için etrafınızda onlarda uşakla gezindiniz. Yemek yapmayı bırak kendi kıyafetlerinizi kendiniz giymeniz bile gerekmedi. Emrinizde onlarca hizmetçiniz oldu hep.

Sonra, siz daha çocuk yaştayken imparatorluk sistemi kalkıverdi. Hizmetkarlarınız ya öldürüldü ya da kaçtı. Sarayınız talan edildi. Siz içe artık bir hiç bile değilsiniz, çünkü soylu olduğunuz için ülkenin en büyük düşmanısınız ve bu konuda hiçbir şey yapamazsınız.

Harika bir geçiş dönemi filmi olan 'Son İmparator' gerçek olaylardan ilham alarak Çin'in son imparatorunun gözünden bu tarihi değişimi anlatmış bir başyapıt.

To Live (Yaşamak)


Yaşamak. Ne kadar basit bir kelime. Filmimizin konusu da sadece bu. Fakat filmimizdeki kahramanlarınız için yaşamak o kadar da basit değil, çünkü onlar da yukarıdaki talihsiz son imparator gibi dönüşüm zamanına denk gelmiş elit bir aile. Yönetmen yine Zhang Yimou, kadın başrolümüz yine güzel oyuncu Gong Li.

Bu sefer kameralar bu tarihi dönüşümü halkın gözünden ele alıyor ve bir zamanların zengin ailesinin bu dönüşümde yaşadıklarını anlatıyor. Çin hakkında bilgi sahibi olmak isteyen herkesin mutlaka izlemesi gereken bir film.

The King of Masks (Maskeler Kralı)


Asıl adı 变脸 olan 1996 yapımı "Maskeler Kralı" filmi 1930'lar Çin'inde geçiyor ve listedeki diğer filmler gibi tarihi konuları içermese de o dönemden bir kesit sunan çok başarılı bir film. Çok eski bir sanatın sırlarına hakim bir sokak sanatçısı, unutulmaya yüz tutmuş sanatıyla ekmeğini kazanmaktadır. Kimselere muhtaç olmadan yaşar gider, operaya katılmasını isteyen bir başka sanatçı arkadaşının teklifini ise kabul etmez.

"Madem operaya katılmıyorsun, bari maske sanatı hakkında bildiğin sırlarını yeni nesillere öğret, bu sanat unutulmasın" diyen arkadaşına kulak veren ana karakterimiz, kendine erkek bir varis aramaya başlar ve sonunda bulur da. Fakat karakterimiz eski Çin örf ve adetlerine uymak ile kalbinin sesini dinlemek arasında sıkışıp kalmak üzeredir.

Çin'de gerçek bir sanatçı olmak, paran pulun ve tanıdıkların olmadan sanatınla hayata tutunmak ne demektir, eski Çin sanatçıları ne yapar merak edenler için mutlaka izlenmesi gereken bir film. Bir de bonus tema var filmde, ama film keyfinizi kaçırmamak için ona hiç değinmiyor, en kısa sürede Wu Tian Ming'in bu çok meşhur filmine bir göz atmanızı tavsiye ediyoruz.

24 City (24 Şehir)


Bu kadar dönüşümden sonra neler oldu? Neler olmadı ki. Bunu en iyi anlatan yönetmen olan Jia Zhang Ke, günümüz Çin'i hakkında bir sürü film çekiyor fakat farklı yaşamlardan farklı hikayeler dinlemenin en güzel yolu muhtemelen 24 City.

Çin burada popüler kanallarda çıkan dizilerdeki gibi allanıp pullanmamış haliyle, sokaklardaki gerçek haliyle çıkıyor karşımıza ve samimi bir dille anlatıyor bize öyküsünü. Bu filmle başlayıp yönetmenin diğer filmlerine de bir el atarak epey farklı bir Çin'i tanımak mümkün.

Şimdilik bu kadar, 再见!