Çin'de Ne İçsek

Çin'den döndükten sonra en çok aldığım soru şu oldu: "sen orda ne yiyip içtin?".

Evet, tanıdığım tanımadığım herkes, en yakın akrabalardan tutun da dolmuşta beni soru yağmuruna tutan teyzelere kadar herkes Çin'de kaldığım süre boyunca ne yiyip içtiğime aşırı bir ilgi gösterdi. Hala da gösteriyor.

Bu dedikodu nereden yayılmış bilmesem de bizde bir "Çinliler böcek yiyormuş" önyargısı var ve bu nedenle de herkes en çok ne yediğimi ne içtiğimi merak ediyor ve aynı soruya yüzbinlerce kez cevap vermek zorunda bırakılmış zavallı ben buradan herkese sesleniyorum: Çinliler böcek yemiyor!

Ne yediklerine ilerleyen yazılarda deyineceğim, bu yazımın konusu ise ne içtikleri. Çin'de kaldığım dönemde sürekli içtiğim 4 içecekten bahsedeceğim bugün.

1. Ice Tea (Buzlu Çay)


Bu mükemmel lezzet nedense bizdeki normal limonlu buzlu çayın bir kopyası gibi. Her markette her bakkalda var bundan. Tek içimlik su şişesi boyutundaki plastik şişelerde de var, benim aldığım gibi böyle battal boy olanları da. Tadı tam bizlik, bizdeki buzlu çaydan daha bile güzel bence.


2. Sütlü Çay
Buzlu çayımız yaz sıcaklarında harika gitse de soğuk kış günleri bize sıcak bir şeyler lazım. Yeşil çayı her ne kadar çok sevsek de, ülkemizde içtiği tatları arıyor insan. Aşağıdaki sütlü çay aynı kahve gibi tek içimlik bir toz karışımı. Sıcak suya katıp karıştırıyorsunuz anında hazır oluyor. Tadı da yumuşak içimli, çay gibi ağır değil. Tam yatmadan önce içmelik sütlü ve tatlı bir çay.

3. Coco İçecekleri
Hemen ufak bir kültürel özet geçelim. Uzak Doğu ülkeleri ellerinde abur cubur ya da içecek bir şeylerle gezinmeyi çok severler. Bu nedenle sokaklar hep yiyecek içecek satıcısıyla doludur. Bunlara ek olarak bir de markalaşmış içeçek büfeleri vardır.
Bu büfelerin içine giremezsiniz, dışa açık olan tezgaha siparişinizi verir ödemenizi yapar ve tezgahın öbür ucundan aldığınız içeceğinizi alırsınız. İçeceğinizi isteğe göre ağzı sıkıca kapatılmış alabilirsiniz. Ya da hemen orada bir pipetle içeceği açıp yolda yürürken artık ne aldıysanız onu yudumlarsınız.
Hemn sıcak hem soğuk içecek imkanı sunan bu türden büfeler yılın her mevsimi açıktır. Bu büfelerin en popüleri ve ülkenin her yerine yayılmış olanından aldığım bir bol limonlu buzlu şay fotosunu paylaşıyorum sizlerle: işte karşınızda Coco! Ha unutmadan, CoCo'da kahveler de bir ayrı güzel, başka kahvecilerde kazık yemeye hiç gerek yok ;)

4. Taze Çekilmiş Meyve Çeşitleri
Bir diğer tüm Çin arka sokaklarında bulunan içecek çeşidi de taze meyvelerden yapılıyor. Bunlar da yukarıda anlattığım büfeler gibi: içeri giremiyor dışardan içeceğinizi alıp yürürken ya da evde içiyorsunuz.
Satıcının sunduğu süt+meyve ya da meyve+meyve gibi karışımlar listesinden bir karışım seçiyorsunuz satıcı da hemen arka taraftaki mikserde içeceğinizi hazırlayıveriyor. Kışın çok tercih edilmese de sıcak yaz mevsiminde her gün en az bir bardak içiyorsunuz bunlardan. Aşağıdaki fotoda benim en sevdiklerimden çilek karışımı var. Bir de mango ve muz karışımlısı var ki apayrı bir lezzet.

Elbette tüm dünyaca tüketilen ünlü içeceklerin hepsinden Çin'de de var. Kola, fanta, çeşit çeşit meyve suları, çeşit çeşit kahveler... Bazı marketlerde Dimes bile var mesela.




İçecekler konulu yazımızın sonuna geldik, bir sonraki yazımızda biraz yemeklerden bahsedeceğiz, takipte kalın!