Uzak Doğu Pop Müziği

Asya bizimkinden çok farklı bir dünya. Kültür olsun, din olsun, dil olsun... her anlamda farklılar.Ya da belki de farklı olan bizizdir? Olabilir. Fakat bu farklılıklardan biri de müzik. Dünya küresel bir köy oldu artık, onların müziklerinde ne farklı olabilir ki? Diyebilirsiniz.

Belki de Asya toplumlarında bireyselciliğin olumsuz bir anlam taşıması ve toplulukların önemi yüzünden, belki de bilmediğimiz bir başka sebepten, ama nedense Asya toplulukları, özellikle de pop müziğiyle tüm Asya'ya önderlik eden Güney Kore'de 5 ile 10 kişi arasında değişen gruplar moda. Hatta AKB48 isimli bir Japon grubun tam 130 üyesi var. Elbette tüm grup üyeleri aynı anda sahneye çıkmıyor, ama AKB48 performanslarında sahnede en az 15-20 kişi oluyor.

Bu gruplar çoğunlukla pop müzik söylüyor ve bu alanda en başarılı, adını en çok duyurmuş ülke de Güney Kore. O kadar ki bazı aşırı başarılı şarkılar Japonca ya da Çince olarak bazen farklı kişilerce bazen de aynı grup tarafından seslendirilebiliyor.

Mesela Girl's Generation isimli Güney Koreli grubun "Gee" isimli parçası tüm Asya'da çok popüler oldu bir dönem, hala da dinleyeni ve danslarını öğrenmeye çalışanı var. O kadar ki Amerika'da bile K-Pop (Kore popu) ile J-Pop (Japon popu) müdavimleri oluştu.


Yukarıda linkini paylaştığım şarkı orijinal dili olan Korece. Aynı şarkının bir de tamamen aynısı, ama Japoncası var. Şarkı sözleri, konsept, dans... her şey aynı. Neden böyle bir çeviri oldu bilemiyoruz, hatta Japonlar Korecesinin daha güzel olduğunu düşünüyor, ama yapmışlar. Link de burda: https://www.youtube.com/watch?v=mpoKx48WmEM

Evet, K-Pop o kadar popüler ki Uzak Doğu ülkelerinde dolanırken herhangi bir dükkandan çok önceleri duyduğunuz Korece bir pop şarkısı duyabilirsiniz. O kadar ki şu aşağıdaki videoda aynı şarkıyı Japon amcalardan dinliyor, dansları bir de onların yorumuyla izliyoruz:


Peki bu işi sadece kadınlar ya da 70 yaş üstü amcalar mı yapıyor? Hayır, bu işin içinde erkek gruplar da var. Ve evet, onların klipleri böyle cicili bicili, pembeli değil. Hatta onlarınki, özellikle de BIGBANG isimli şu grubun klipleri oldukça ilginç. Yani Japonya ve Güney Kore'de kuaförlerin çok pahalı olduğunu falan duymuştuk ama, böylesini düşünememişiz...


Güney Kore böyle birden fazla kadın ya da erkekli pop gruplarına ağırlık verir ve bu alanda başı çekerken Japonya da boş durmuyor ve akla hayale sığmayacak ama bir türlü de dilinizden düşüremeyeceğiniz şarkılara imza atıyor. 

Kyary Pamyu Pamyu buna bir örnek ve inanın klip isimden daha acaip. Japon şarkıcımız aşağıdaki klibi tek başına tasarlamış ve kendi çekmiş diye duydum. Hemen ardından da acaip ünlü olmuş, şimdi türünün tek örneği şarkılara imza atıyor ve elbette ki paraya para demiyor. Eğitimini almadan etmeden böyle bir imza atıp bu kadar ünlendiyse kazansın tabi. Aman dikkat, şarkıyı birkaç kere dinledikten sonra sizin de aklınızdan çıkmayacak, bizden söylemesi.


Bu yazıyı burada noktalayalım, bu kadar şarkı bir süre bize yeter. Çin, Japonya ve Güney Kore hakkındaki popüler kültür ve müzik konulu yazılarımız diğer konulardaki yazılar gibi devam edecek, takipte kalın.