Uzak Doğu’da Beyaz Ten ve Önemi

大家好!最近怎么样?

Uzun bir aradan sonra tekrar sizlerleyiz ve bu yazımızın konusu da Çin, Japonya ve Güney Kore başta olmak üzere Asya ülkelerini ilgilendiren kültürel bir konu: beyaz ten ve onu her şeyden ölümüne korumak! Hem de stilinizden feragat etmeden...


Buradan böyle okuduğumuzda bize biraz önemsiz görünüyor olabilir, fakat bahsi geçen ülkelerde özellikle kadınların beyaz tenli olması çok ama çok önemli. Bu ülkelerde “güzel” kabul edilebilmek için olabilen en beyaz tene sahip olmanız elzem. Peki bu “güzel kadın mutlaka ama mutlaka beyaz tenli olmalıdır” normu hayatı nasıl etkiliyor? İşte bu anlayışın hayata etkilerinden yalnızca birkaçı:


Güneş Şemsiyesi 阳伞


Şemsiye aslında güneşe karşı koruma sağlaması amacıyla icat edilmiş olsa da günümüzde daha çok yağmurdan korunmak için kullanılmakta. Fakat bu durum uzak doğuda oldukça farklı. Bu uzak doğu ülkelerinde iki çeşit şemsiye bulunmakta: güneş şemsiyesi ve yağmur şemsiyesi.
Yağmur şemsiyesinden çok bahsetmeye gerek yok, bizim de kullandığımız gibi rüzgara dayanıklı ve su geçirmeyen güçlü kumaştan yapılıyorlar. Fakat güneş şemsiyesi güneşe karşı koruma amaçladığından ve ortada bir rüzgar sorunu olmadığından demir kısımları daha ince ve nispeten daha hafif. Ayrıca güneşli bir günde kullanılacağından ve desenleri açıkça görüleceğinden daha süslü püslü, hatta dantelli oluyor güneş şemsiyeleri.
Bu şemsiyeler o kadar çok kullanılıyor ki güneş gözlüğü gibi diğer güneşten korunma ürünlerine nadiren rastlıyorsunuz. Sonuçta çoğu kadın güneşten cildini korumak için korunuyor, gözlerini değil.

Yüzkini (Facekini)


Bu etki yukarıdaki şemsiye kadar “normal” değil, "Facekini" terimini biz uydurmadık ve evet, yüze takılan bir şeyden bahsediyoruz.
Bizler her yaz deniz kum ve güneş hayalleri kursak da, Çin gibi uzak doğu ülkelerde durum pek de böyle değil. Özellikle sene boyu beyazlıklarını kaybetmemek için uğraşıp didindikten sonra Asyalı kadınlardan yazın güneşlenip kararmalarını bekleyemezdik, değil mi? Dolayısıyla denizde yüzeyim, güneşleneyim gibi istekler bu ülkelerde pek yaygın değil.
Fakat yüzmeyi seven, beyaz tenini de kaybetmemek isteyen bazı kişiler bu duruma Facekini çözümünü bulmuş. Yüzünüze geçirdiğinizde kumsal çıkışı banka soymaya gidecekmişsiniz gibi görünseniz de elde etmek istediklerinizi elde ediyorsunuz: beyaz tenli kalarak yüzebilmek.

Güneşten Korunma Kıyafetleri


Bizler yaz gelince yazlık kıyafetlerimizi çıkarıp kısa kollu ya da kolsuz kıyafetlere geçiyor olabiliriz. Uzak doğu ülkelerindeki insanlar da aynısını yapıyor, ama bir şartla: ya hava bulutluyken ya da şemsiye veya incecik uzun kollu bir hırkayla.
Bu durum o kadar normal ki onlar için, yazın tatile Türkiye’ye gelen Çinli, Koreli turistlerin uzun kollu kıyafetlerle etrafla dolandığını görebilirsiniz. Evet, onlar da sıcaklıyorlar, ama beyaz tenlerini kaybetme azabındansa sıcaklamayı tercih ediyorlar.
Bu duruma bisiklet sorunu da ekleniyor. Özellikle Çin’de bisiklet oldukça popüler bir ulaşım aracı, fakat kollarınızın ya da yüzünüzün güneşte kararmasını da istemezsiniz. Bu nedenle kadınlar yüzlerini korumak için özel bir şapka, kollarını korumak için de güneş ışınlarına karşı koruyucu özelliği olan özel tüllerden giriyorlar.

Beyazlatan Kozmetik Ürünleri


Güzel eşittir beyaz ten takıntısı elbette kozmetik ürünlere de büyük oran da yansıyor. Adını hiç duymadığımız “beyazlatan krem”, “beyazlık veren pudra”, “beyazlatma maskesi” gibi ürünler özellikle uzak doğu ülkelerinde satış yapmakta olan markaların olmazsa olmaz ürünlerinden.
Bu türden ürünlerin içlerinde cildi birkaç saatliğine beyaz gösteren kimyasallar olduğu ve aslında oldukça sağlığa zararlı ürünler olduğu bilinse de, bu ürünler hala çok yaygın.
Bu türden büyük kozmetik devlerinin pazarladığı ürünlerin yanı sıra “mucizesi beyazlık veren sabun”, “10 dakikada daha beyaz kollar” gibi başlıkları olan İnternet videolarında da beyazlatma sabunları ve teknikleri oradan buradan bulunmuş ürünler de yaygın. Kadınlar, bir deneyelim bakalım nasılmış dedikçe ve satın almaya devam ettikçe bu türden “beyazlatma” ürünlerinin sonu gelmeyecek anlaşılan.

Cilt Beyazlatan Yiyecekler


Beyaz tenli olmak bu kadar önemli olunca kadınlar ne yediklerine de dikkat ediyorlar. Pirinç, yeşil çay gibi ürünlerin cildi daha beyaz yaptığına dair İnternet içinde dolanan ve kimsenin tam olarak doğru olup olmadığını bilmediği ürünler yine de daha çok tüketiliyor.
Ciltte sivilce oluşturmasın diye daha az süt ürünleri kullanmak, bol antioksidan içeren çayları araştırıp özellikle onları içmek, cips gibi aşırı yağlı gıdalardan tüketmemek en bilinen beyaz ten tavsiyelerinden yalnızca birkaç tanesi.

Arada bir yukarıda bahsettiğimiz beyazlatıcı maskelerin yanı sıra salatalık dilimidir yeşil çaydır pişirilmemiş beyaz pirinçtir hepsini karıştırıp yüze sürmek de oldukça yaygın.

Özetle, beyaz tenliyseniz Çin'e gidin, sizi süper model yaparlar, parayı kırarsınız! 再见哦!