Çin Tarihi Konulu Diziler

大家好!

Bu yazımızda sizlere Çin tarihi konulu dizilerden bahsedeceğiz. Çin ne denli köklü bir geçmişe sahip olduğunu her fırsatta vurgulamayı çok seven bir ülke, haliyle günümüz sorunlarını irdelemek yerine eski altın çağlarını anlatan diziler peş peşe geliyor. Tüm bu dizilerde kostümler ve oyunculuklar harika olsa da senaryolar biraz... sığ. Bir de ne yazık ki efektlerde çok başarılı değiller. 

Yine de tüm Çin durmaksızın çekilen bu dizileri çıkar çıkmaz izliyor. Her Çinli'nin bildiği masalsı tarihi öyküleri bolca abartı ve sihir katarak anlatan bu diziler bazen fazla kötü bazen fazla dram, ama her zaman izlemesi çok keyifli. Aşağıda bizim en sevdiğimiz 5 diziyi sıraladık:

Legend of Fuyao 扶摇


2018 yapımı bu dizi şu sıralar oldukça popüler. Tianxia Guiyuan'in yazdığı İmparatoriçe Fuyao romanından esinlenerek çekilen dizi, ana karakterinin savaşçı bir kadın olmasıyla da ön plana çıkıyor. Başlarda bir köle olan ana karakterimizin kaderinde yazılı bazı olaylar nedeniyle hızla sosyal statüsünün artması, hatta dünya dışı güçlere sahip olmasını izlediğimiz bu dizi, Çin tarihi konulu dizilere yeni başlayacaklar için ilk önerimiz. Kurguda elbette bir de imkansız aşk hikayesi var ve güçlü kadın karakterimiz ne yazık ki illa birinin sevgilisi olmak zorunda bırakılmış ama olsun, dövüş sahnelerinde aktif olarak rol alması da iyiye doğru bir adımdır bizce.

Scarlet Heart 步步惊心

Bizim Çince öğrenirken ilk izlediğimiz dizi bu olduğu için, bu dizinin kalbimizdeki yeri ayrıdır. 2011 yılında yayınlanmaya başlayan dizi o dönemde o kadar büyük bir popülerlik kazanmıştır ki dizinin müziği Çin'de her yerde bangır bangır çalınmaktadır. Dizi bir kaza sonucu geçmişe dönen günümüzden genç bir kadının kendini okulda tarih kitaplarında okuduğu saray entrikalarının ortasında bulmasıyla başlar. Kendi zamanına dönemeyen ve geçmişte sıkışıp kalan ana karakterimiz, evet, aşık olur. Sonuçta imkansız aşk olmadan dizi çekmek olmaz. Şimdi işin içine aşk girince ana karakterimiz kendi zamanına dönse sevdiğini geride bırakacak, üstelik olacak savaşları isyanları da ezbere biliyor. Geçmişte kalsa sevdiğine yardımı dokunur. Ama oraya ait değil, tüm yaşamı gelecekte. Ne yapacak şimdi bu karakterimiz? Bu dizi görsel olarak ve kostümler açısından biraz daha eski olsa da Çin'de bir zamanların Muhteşem Yüzyıl'ı olduğu için tarih dizilerine girdiyseniz mutlaka izleyin.

Nirvana in Fire 瑯琊榜


Bu dizi de Hai Yan'ın aynı isimli romanından uyarlama bir klasik. 2015 yapımı dizimiz saray entrikası ve imkansız aşk konularına yeni boyutlar kazandırmış. Senaryo olarak diğerlerine göre biraz daha mantıklı olduğu ve iyi bir edebi uyarlama olduğu için biz bu diziyi çok sevdik. Bir de Liu Tao oynuyor, sırf onun için bile izleriz açıkçası.

Story of Yanxi Palace 延禧公略


Evet, bu da bir saray entrikaları konulu dizi. Evet, roman uyarlaması. Zhou Mo'nun aynı isimli romanından uyarlanan 2018 yapımı dizi, sarayda ölen kız kardeşinin ölümünün araştırmak isteyen karakterimizin saraya sızmasıyla başlıyor. Bu ölümün ardındaki sır perdesini aralamaya çalıştıkça daha çok kafası karışan karakterimiz, içinde bulunduğu çelişkiler yüzünden çok dikkatli hareket etmek zorunda. 

The Rise of Phoenixes 天盛长歌


Yine Tianxia Guiyuan tarasından yazılmış romandan uyarlama (Huang Quan) bir diziyle yazımızı kapatıyoruz.  Bu dizide karakterlerimiz saf ve temiz bir görünüm takınsa da arka planda büyük oyunlar oynuyorlar. Vatan hainliği ile suçlanan annesinin izinden gitmemeye kararlı ana karakterimiz, ikili oyunlarla herkesi parmağında oynatıyor ve saray entrikalarının merkezinde yer alıyor. Bir de, sanırım oyunculukları en iyi dizi bu.