Japon Müzik Grubu Perfume

Daha önce Doğu Asya ülkelerindeki pek çok kişiden oluşan pop müzik gruplarından bahsetmiştik. Pop müzik kültüründe başı çeken Güney Kore, sektörün öncüsü. O kadar ki Asya popu dedin mi akla ilk gelen K-Pop. Fakat Japonların da güçlü bir noktası var: türünün tek örneği gruplar.

Şimdi böyle dediğimizde biraz tuhaf gelmiş olabilir: Ne demek yani türünün tek örneği gruplar? Başka yerde yok mu? Bir bakıma, evet yok. Hatırlarsanız Kyary Pamyu Pamyu - Pon Pon Pon örneği vermiştik son yazıda. Günümüzde bir sürü "tuhaf" grup türemiş olsa da, o dönemde Kyary türünün tek örneğiydi ve belki de takip eden yıllarda çıkan "tuhaf" olmalarıyla ünlü grupları tetiklemiş oldu. Peki var mı başka böyle örnekler? Olmaz mı!

Bugünkü yazımızda iki gruptan bahsetmek istiyoruz ve bizce ikisi de hem tür olarak hem de markalaşmaları bakımından oldukça eşsiz gruplar ve bu yazının konusu ise bu grupların ilki: Perfume.

İkici grup isminden içeriğine dair biraz ipucu vermişse de Perfume hiç ipucu vermiyor. Tek tek gruplara geçmeden önce biraz özet geçelim: iki grup da üç kişiden oluşuyor ve hem müzik hem de tarz olarak ikisi de markalaşmış isimler.

Yaptıkları müzik bazında "technopop" olarak tanımlanan grup, tekno ve pop karışımı, yer yer Japon müziği öğelerini de barındıran bir müzik yapıyor. Tarz olarak müziklerinde kullandıkları tekno seslerden esinlenerek kliplerinde de bilimkurgu filmlerinden fırlamış olur da uzaya falan çıkarsak giyebileceğimiz türden kıyafetler giyiyorlar.

Yalnız markalaşma konusunda da oldukça iyiler. Her klipte ve konserde tarzlarına cuk oturmuş yepyeni kıyafetler giyen üçlü, aslında tarzlarını hiç değiştirmiyor: Grup üyelerinden biri tek upuzun düz saçlı, saçları hep açık hiçbir zaman toplanmıyor ve kostümleri de hep mini etek hatta daha çok elbise, ikincisi ise küt saçlı ve kostümleri hep mini şortlarla kombine edilmiş ve üçüncü üyemizse saçlarını ara ara farklı şekillerde topluyor ve dizüstü kıyafetler kullanıyor.

Kardeşim bize ne kıyafetlerinden? diyebilirsiniz. Demeyin. Bu grubun markalaşma taktiğinin bir parçası ve ne kadar özel olduğunu gözler önüne seriyor. Lady Gaga'yı tuhaf olduğu için izliyoruz, o türünün tek örneği ve bununla para kazanıyor. Perfume de iyi şarkılar yapmanın yetmediğinin farkında: markalaşmak, özel olmak da lazım ki o kategoride akla gelen ilk isim sen ol. Fazla uzatmadan sizler için derlediğimiz 3 klip paylaşalım.

Perfume Cling Cling



Asya ülkelerinin birbiriyle etkileşim halinde olduğundan daha önce bahsetmiştik. Nasıl Çinliler için Japonya kalitelik teknolojik alet ülkesi gibi geliyor ve Japonya'ya giden Çinli turistler bu tertemiz, kurallara sonuna kadar uyan ve her şeyi olması gerektiği gibi yapan ülkeden koli koli teknolojik alet alıp dönüyorsa, Japonya için de için karmakarışık, fakat egzotik bir cazibeye sahip kadim bir kültürü simgeliyor. Bu kırmızı rengin şanslı renk olarak görüldüğü karmaşık ve eski bir medeniyet olan kalabalık ülke Çin, yukarıdaki klipte biraz olsun Japonların gözünden resmedilmiş. Klipteki küçük Japon kız, yeni keşfettiği bu egzotik kültüre hayran hayran bakınıyor, tıpkı Çin'e ya da Orta Doğu ülkelerine turistik geziye giden Japonlar gibi.


Tabi klipte bir de oryantal kültürünün etkilerini ve Japonların bu egzotizmi nasıl sevdiğini görüyoruz. O kadar ki yukarıdaki klipteki oryantalizme göz kırpan danstan sonra Japonların Orta Doğu ülkelerine ve oryantal danslara ilgisinin arttığını söylemişti Japon bir arkadaşım. Klibi izlerken hem ekrandaki Çince karakterlere dikkat edin hem de danstaki oryantal esintiye. Tüm bunları içinde toplayıp bir de fondan teknopop Japonca şarkı söyleyerek bu üç farklı birarada bir klip şeklinde sunmak da Perfume grubunun başarılarından.

Perfume「レーザービーム」



Bu egzotik ülkeler temalı klipler kısa sürüyor ve Perfume asıl markalaşmasına, yani gelecekten gelmiş süper güçlü insan temasına giderek daha çok yaklaşıyor. Yukarıda Japonca'sını paylaştığım isim "Laser Beam" demek ve klip de gelecekteki dünyada dünyayı kurtarma temalı bir görevleri olan üç ajan hakkında. Klipteki kostümler başta bahsettiğim gibi, şarkı da daha bir teknopop, daha bir akılca kalıcı tekno melodiler var. Perfume yavaş yavaş tüm dünyaca tanınır olmaya başlıyor.

Perfume FLASH




Arada tabi bir sürü yeni albüm, klip ve dünya turnesi var ama biz onları geçiyoruz. Siz Perfume grubunu öğrendikten sonra şu adresten tüm kliplere bakabilirsiniz. Artık Perfume teknopop ve Japonya denince akla ilk gelen isim, danslarını yapmaya çalışan sıradan insanlar youtube videosu çekip verdikleri uğraşları herkese gösterme peşinde. Perfume temalı kafeler bile var. 

Bu nedenle de son klibi, aslında bir filmin soundtrack'i olan "Flash" isimli klibi paylaşıyoruz. Burda grup markalaşma konusunu iyice aşmış olduğundan klipte sadece kendileri ve Uzak Doğu dövüş sanatından esinlenmiş, arada bir teknolojik silahlara benzetilmiş araçlardan da yardım alıyora benzeyen bir dansla çıkıyor karşımıza. Bize de "başkası olma, kendin ol" öğüdünü dinleyip yolun en başından buralara kadar gelmiş grubu hayran hayran izlemek düşüyor.

Unutmadan, bir sonraki şahsına mühasır Japon grup için takipte kalın sevgili Uzak Doğu severler :)

BONUS: Konser kayıtları ve reklam filmi karışımı fan yapımı Perfume NIGHT FLIGHT.