Japon Müzik Grubu Baby Metal

Uzak Doğu ülkeleri müzik gruplarından daha önceki yazılarımızda bahsetmiştik. Japonların nasıl da eşsiz gruplar oluşturup kendilerini markalaştırdığını da önceki yazımızda anlattığımız teknopop grubu "Perfume" üzerinden anlatmıştık. Şimdi yine üçlü bir türünün tek örneği gruptan bahsedeceğiz: Baby Metal.

İsim biraz tuhaf gelmiş olabilir, ama grubun ismi bu ve evet, bu bir metal grubu. Ama bu grup bildiğiniz metal gruplarına benzemiyor, onlar "kawaii metal" yapıyorlar. Baya okuduğunuz gibi "şirin metal" grubu bu arkadaşlarımız.

Japon kültüründeki "kawaii" olma sanatını duymuşsunuzdur, bu tüm pop kültürüne hakim. Bir gün biri çıkıp diyor ki "ya biz kawaiilikte dünya birincisiyiz, ama hep aynı pop şarkıları falan olmuyor para etmiyor artık, aynı şirinlikleri yapmaktan bıktık usandık, şöyle ortaya çok acaip bişey atsak, mesela... mesela metalle kawaii kültürünü birleştirsek efsane olmaz mı?!" Yani bu cümleyi biraz sallamış olabiliriz, ama bizce olaylar böyle gelişti. Klipleri izlediğinizce bize hak vereceksiniz zaten.

Kawaiilik için genç kızlar lazım tabi, hemen popçuluk eğitimi alan ve bu alanda başarılı olabileceklerini düşündükleri üç kişi buluyorlar. Grup daha da bir markalaşsın diye ortaya bir de "Tilki Tanrı" kavramını atıyorlar. Diyorlar ki bizler Tilki Tanrı'ya inanırız, bu şarkıcı üç arkadaşımız da bizlere Tilki Tanrımız aracılığıyla yollanmıştır. O yüzden de kliplerde ellerimizde onun işaretini yaparız, ilhamımızı ondan alırız. Şaka değil, yaptıkları tüm söyleşilerde böyle diyorlar. Ne içtiler biz de bilmiyoruz.

Son olarak grubun ismine gelelim, sonra sizi Tilki Tanrı müritleriyle başbaşa bırakacağız. Baby Metal ismi aslında Heavy Metal'in Japoncası olan Heabii Metaru ibaresinin bir çeşidi. "Baby" de "kawaii" kültürünü çağrıştırsın diye özellikle kullanılmış.

Aşağıdaki klip grubun ilk kliplerinden, bu zaten ne kadar genç (genç mi? çocuk bunlar?) olduklarından belli. Dikkat edin sahneye yerden çıkıyorlar. Bu da Tilki Tanrı onları yolladığı içinmiş. Grupta bir "lead singer" var, iki de dansçı ve konsept hep aynı: biraz kawaii biraz da metal.

BABYMETAL - キ☆モーニング - Doki DokiMorning 

İlk çıkışlarının ardından, türlerinin de tek örnekleri olduklarından önce bir "ünlenme" sürecinden geçen grup bu sürede büyüyor tabi. Şarkılar oturmaya başlıyor, o kadar ki çok eski bir Japon ezgisini de Japon dansını da klip ve şarkılarına katıyorlar: bu sefer hem kawaii hem eski Japon kültürü hem de metal var.

BABYMETAL - メギツネ - MEGITSUNE

Grup artık baya baya ünlü, o kadar ki kawaii metal türünde başka gruplar türemeye başladı. Grup o kadar ünlü ki dünya turnelerinde çok sağlam metal gruplarıyla aynı sahneye çıkıyorlar. Artık bir marka haline geldiler ve şarkılardaki hakim iki nokta aynı devam ediyor: biraz kawaii biraz metal. Aşağıdaki son paylaşımımız olan klip grubun bir konserinden ve şarkının tam olarak anlamı da "bana çikolata ver". Çikolatası gelmiş bir gencin dramını hem metal hem kawaii öğelerle sunan BABYMETAL grubu, karşınızda:

BABYMETAL - ギミチョコ!!- Gimme chocolate!! 

Bir "uzak doğu tuhaflıkları" yazımızın daha sonuna geldik, diğer yazılarda görüşmek üzere \( - - )/