Çince Televizyon

大家好!Herkese Merhaba!

Dil öğrenmenin en büyük zorluklarından biri, öğrendiğiniz dilde kitabın dışına çıkamamaktır malesef. Yalnızca Çince, Japonca gibi dillerde değil, İngilizce gibi nispeten daha kolay yabancı dillerde bile çalışma kitapları az biraz gramerden ötesine geçemez.

Bunun daha konuşması, dinlemesi var. Konuşamadan, dinlediklerini anlamadan öğrenilen 3-5 cümlenin sınavları geçmek dışında ne anlamı var ki? Bugünkü yazımız da bu konuya değinecek: dili dinleyerek geliştirmek.

Söz konusu İngilizce olunca olay basit: normalde izlenen dizileri, filmleri dublajlı izliyorsak artık altyazıyla izliyoruz. Türkçe altyazılı izliyorsak da bir tık üst seviyeye geçerek İngilizce altyazıyla izlemeye başlıyoruz. İnternet dizi film seçenekleriyle dolu.

Fakat öğrendiğimiz dil Çince ise seçeneklerimiz çok sınırlı. Çoğu diziyi altyazılı izlemeyi geçtim, internette hiçbir şekilde bulamıyoruz. Ama bunun sebebi bu türden seçeneklerin olmaması değil, bizim yanlış yerlerde aramamızda yatıyor. Aşağıdaki seçenekler Çin'in en çok kullanılan video siteleri:










Tamam, Çince dizileri filmleri nerede arayacağımızı çözdük de hiç dizi bilmiyoruz, ne izlesek? Buraya birkaç öneri yazacağız, ama bizce en güzeli bu sitelere girip en çok izlenen dizilere el atmak. Arama kutucuğuna geldiğinizce size en çok aranan seçenekleri gösteriyor, oradan başlayabillirsiniz. Arama kutucuğuna fareyi getirdiğinizde hemen sağda bir "trending" sembolü de var (yukarıda işaretledik), ona tıklayarak en popüler dizi ve filmlere de ulaşabilirsiniz. Mesela az önce denedik ve şu dizi birinci sırada çıktı:




Bizim takip ettiğimiz ve çok popüler olduğunu duyduğumuz iki dizi de şöyle:

欢乐颂 


Farklı ailelerden gelen 5 genç kızın şehirdeki maceralarını anlatan bir dizi. Şu aralar çok popüler ve Pekin'de geçtiğinden şehri de tanımış oluyorsunuz. Her karakter başka bir toplumsal kesimden geldiğinden Çin'in toplumsal yapısına da biraz ışık tutan, güzel bir dizi. Link eklemiyoruz, çünkü bazı diziler Youkuda var ama Türkiye'den açılmıyor, bazıları ise direk Youtube'da mevcut, mesela yukarıdaki. (https://www.youtube.com/watch?v=4wGpu56WQGQ) O nedenle en güzeli yukarıdaki Çince ismi aratıp en güncel linke ulaşmak olacaktır.

琅琊榜


Romantik Asya dizilerinden bıktıysanız sizi şöyle alalım. Bu da çok popüler bir tarih konulu dizi, fakat maalesef bu tür dizilerde Çince de daha ağır oluyor. Saray Çincesi, eski Çince terimlerle dolu olan bir tarih dizisi olsa da Çinli arkadaşlarınızla muhabbetini edebileceğiniz bir dizi olarak tavsiye ederim.

世界青年说

Bu bir dizi değil ve bence ne olduğunu çok iyi biliyorsunuz. Önce Kore'de çıkan ve Korece bilen yabancı erkeklerin "şirin" yabancı aksanlı Korece'leriyle muhabbet etmesinden ibaret olan program daha sonra bizde de çekildi. Aynı program elbette ki Çin'de de var. Katılımcılar da yabancı olunca Çince nispeten kolay anlaşılır seviyede, konulara yaklaşım da "yabancı vs. Çin" temalı olunca bize de hitap ediyor. Ayrıca programda bir de Türkiye'den katılımcı var, yukarıdaki resimde hemen en sağda. As bayrakları as :P Dizi Youtube'a da yüklenmiş bu arada.

Hazır konu Youtube'a gelmişken gelin iki de Çince yayın yapan Youtuber'dan bahsedelim. Bildiğiniz gibi Youtube Çin'de yasak. Haliyle bu paylaşacağım youtuber'lar Taiwan Çincesi yani geleneksel Çince kullanıyorlar, bu nedenle basitleştirilmiş Çince bilenler için altyazıyı okumak çok zor olacaktır. Ama konuşmaları anlayabilirsiniz. İlk Youtuber Çince öğrenen ve komik parodi şarkılar çeken bir Japon, ikincisi ise Japonya'da öğrenim gören Taiwanlı kızımız Mao Mao'un Çince yayın yaptığı Mao Mao TV:

三原慧悟 Mihara Keigo





Bir Japon'un Taiwan'a özgü (anakara Çin'de de var) bir içeceğe olan aşkını anlatan bu şarkıyla başlayın isterseniz, hemen ardından da Japonca öğrenme amaçlı parodi video var:




Mao Mao TV






BONUS: Dizi falan takip etmek istemiyor ve sadece TV gibi içinden seçim yapabileceğiniz bir şey izlemek istiyorsanız http://www.iqiyi.com/ sitesinden TV uygulamasını indirebilirsiniz. Aşağıda işaretlediğimiz yeri tıkladığınızda bilgisayara yükleyebildiğiniz uygulama çıkıyor direk.


Uygulamayı yükledikten sonra masaüstünüzdeki uygulama sembolüne tıkladığınızda açılıyor, kayıt olmanıza gerek yok. Uygulamada toplamda 99 kanal var ve her kanalın kendine özgü programları var. Kimisi sadece dizi yayınlarken kimisi (mesela 2 numaralı kanal) Çince dublajlı çizgi film yayınlıyor. Kanallardan bazılarında BBC'nin İngilizce yayınlarından tutun da popüler Japonca dizilere kadar her şey var. Uygulamayı kurcalayıp en sevdiğiniz kanalı bulmak da artık size kalmış.

好好学习、天天向上哦!
İyi seyirler!