Çin Animasyon Filmi Büyük Balik Begonya - Big Fish and Begonia

大家好!

Bu yazımızda sizlere Çin yapımı bir animasyon filmi olan "Big Fish Begonia" filminden bahsedeceğiz. 1 saat 46 dakikalık 2016 yapımı Çin animasyon filmi, tam 565 milyon CNY (Çin yeni) hasılat yaparak izleyici ve eleştirmenlerden tam not almış.


Japonya'daki animasyon sektörü göz önünde bulundurulursa oldukça gerilerde olan Çin, bu film ile orijinal ve güzel filmler çıkarabileceğini kanıtlıyor. O kadar ki bir eleştirmen filmi "görsel şiir" olarak tanımlarayak herkesin mutlaka izlemesi gerektiğini söylüyor. Bazılarına göre ise film Çin'in Studio Ghibli filmlerinin popülerliğine verdiği bir cevap.

Fazla uzatmandan biraz da filmin konusuna ve filmi neden bu kadar beğendiğimize değinelim. Öncelikle Çin daha yeni yeni ekonomik güç olmuş gibi görünse de aslında binlerce yıllık bir tarihi geçmişe sahip olduğunu hepimiz biliyoruz. O kadar ki şimdilerde çok güçlü ülkeler haline gelmiş çoğu batı ülkesi hala ortaçağ kaosunu yaşarken, Çinliler bu ülkeler hakkında tarihi kayıtlar tutacak kadar gelişmişti. "Big Fish Begonia" da aslında burada devreye giriyor, çünkü izleyicisine modern dünyada geçen ve büyük ihtimalle milyonuncu kez izlediğimiz bir "isyan eden robotlar dünyayı ele geçiriyor" türünden bir hikaye sunmak yerine bizi kadim bir Çin öyküsünün içine, eski Çin'e çekiyor.



İnsanlar balıklara benzer, hayat da kocaman bir denize... Tıpkı balıkların denizde yüzmesi gibi, insanlar da hayatın içinde yüzer, hayatlarının başından sonuna doğru yolculuk ederler.


Asıl adı 大鱼海棠olan film (pinyin: dayu haitang) , insanların dünyasından bir erkek çocuk ile denizleraltı dünyasından bir kız çocuk arasında geçen hikayeyi anlatıyor. Çoğu kadim Çin öyküsü gibi bu öykü de faniler ile fani olmayanlar arasında olabilecek imkansız bir aşk öyküsü olmakla beraber, hikaye bir yalnızca aşk hikayesinden ibaret değil, fakat biz o konulardan çok bahsedip spoiler vermeyelim.

Peki adeta bir Ezop masalını andıran bu isim nereden geliyor? Çin Taoizm felsefesinin ardındaki isim olan Çinli filozof Zhuangzı 庄子. Filozofun kendi ismiyle aynı ismi taşıyan kitabında "büyük balık begonya" adı altında yazdığı hikaye ekrana animasyon formatında uyarlanıyor ve ortaya "Büyük Balık Begonya" filmi çıkıyor. Elbette film bu öyküden esinlense de ortaya çıkan görsel şölen tamamen 12 yıl boyunca film üzerine emeği geçen herkese ait. Bize de Çin mitleri, tarihi ve felsefesinden esinlenmiş bu orijinal eserin keyfini çıkarmak, Çin'den buna benzer filmler gelmesini beklemek kalıyor.



Gelelim filmi neden sevdiğimize. Yukarıda bahsettiğimiz gibi, film çok eski zaman Çin'ini anlatıyor. Eskiden Çinliler deniin altında yaşardı demiyoruz, fakat film görsellik olarak Çin'den çok etkilenmiş. Mesela hikayede geçen denizleraltı halkının yaşadıkları evler aslında gerçek bir tasarımdan uyarlanmış.

Yukarıda gördüğünüz bu yapı izlediğiniz animasyon filmine özgü bir hayal ürünü değil. Çince'de 福建土楼 (pinyin: fujian tulou) olarak geçen ve Fujian'de bulunan topraktan yapılar anlamına gelen bu evler Hakka Han'larına aitmiş. Song Hanedanlığı (960-1279) döneminde kuzey Çin'den güneydoğu Çin dağlarına göç eden Hakka Han Çinlileri, civardaki diğer halklarla yaşanan sorunlar nedeniyle köylerini korumak için bu şekilde kale benzeri bir yapı inşaa etmişler.



Kale benzeri yapının sürekli korunan büyük bir kapısı dışında giriş-çıkışı yokmuş ve yapının iç kısmında her kattaki her bir odada bir aile yaşarmış. Yemek yapmak gibi günlük ihtiyaçlarını yuvarlak yapının ortasında kalan avluda yapan köylüler, bu şekilde birarada, yüksek duvarlarla korunarak yaşıyormuş.



Yapıdan giriş çıkış normal zamanlarda serbest olsa da dışarıdan gelebilecek herhangi bir tehdit ile tüm köyün sığınabileceği devasa bir kale olan yapı, köyü olası istilalardan korurmuş.




Avluda ilk kattan son kata kadar kapı ve pencere olsa da dışarıda bakan duvarlarda yalnızca çok yukarılarda pencere olduğu için bu yapıların neden bir kaleye benzetildiğini yukarıdaki resimde görebiliyoruz.

Şimdilerle yapılar boş ve yalnızca turistik amaçlar için kullanılıyorlar, fakat yine de bu etkileyici tasarımı ve Hakka Han'larını filme ekleyerek güzel bir gerçeklik algısı yaratılmış. Biz en çok bu görsellerdeki bu gerçekle olan bağlantıyı sevdik, belki de Hakka Han'ları döneminde bu böge su altındaydı ve yaşananlar gerçekti, kim bilir?


Çin'e, Çince'ye ya da tüm uzak doğu ülkelerine ilgi duyuyorsanız bu animasyon filmini mutlaka izlemeniz gerektiğini düşünüyoruz.

Film Müziği (Cover)

Önemli Not: Film sonunda ufak bir after credits sahnesi var, biter bitmez kapatmayın sonuna kadar izleyin.

这部电影一定要看哦!再见啦~    ( ^ ^ )