Çince Öğrenenlere 5 Çince Film Önerisi

大家好!

Bu yazımızda Çince öğrenenlerin izleyebileceği, konusu ya da içinde geçen kelimeler çok karışık olmayan, hatta mümkünse hafif klişe bir hikayesi olan yer yer komik yer yer hayatı Çince sorgulatan filmlerden bahsedeceğiz.

Halihazırda zaten bir Çin tarihi filmleri listemiz vardı, fakat o biraz daha Çin tarihi ve kültürünü anlamaya yönelik bir listeydi. Filmler de tarih filmleri olunca haliyle kullanılan Çince daha eski, günümüzde kullanılmayan terimlerle doluydu.

Bu seferki listemizde kimisi çok eski romantik komedi kimisi daha yeni sadece komedi filmleri olan, biraz daha şehir hayatı ve şu aralar konuşulan Çince'ye yer vermiş filmlerden bahsediyoruz.

Filmler gerek karakterler olsun gerek hikaye olsun oldukça basit, bu yüzden kullanılan Çince'ye yoğunlaşmak ve biraz dinleme hatta altyazıları da Çince açıp okuma alıştırması yapmak mümkün. 

(一 )向左走、向右走 Turn Left, Turn Right (2003)



Hong Kong-Singapur ortak yapımı olan bu romantik komedi filmi oldukça eski bir yapım ve nedendir bilinmez ne Hong Kong ne de Singapur'da geçiyor. Esas kız ve esas oğlan Taiwan Taipei'deler ve tüm film de bu şehrin dışına çıkmıyor.

Komiklikler ve talihsizlikler arasından doğan romantik bir aşk hikayesi olan filmimiz, karakterlerinin nispeten yavaş ve anlaşılır konuşması sayesinde Çince öğrenmekte olanların gözdesi. O kadar ki daha çok başlarda olsanız bile kısa kısa cümleleri anlayabiliyorsunuz.

(二 )人在囧途 Lost On Journey (2010)



Listedeki biraz daha yeni filmlerden olan bu film ise tam bir köylü şehirli komedisi. Başka diyecek bir şey de yok aslında, gerçekten tüm olay bu zıtlık üzerine kurulu. 

Her yıl olduğu gibi o yıl da "bahar bayramı" için tüm şehirliler memleketine dönmektedir ama tabi bütün ülke beraber ayaklandığından her yer doludur, her yer kalabalıktır. Bu hengamede köylü-şehirli tiplemelerimiz olan 2 karakterin başından geçen yolculuk hikayesini anlatıyor film.

Filmin bir de "Lost in Thailand" adında 2012 yapımı bir versiyonu var, ama amaç biraz da Çin'i tanımak olduğundan ve bu film Tayland'da geçtiğinden listeye eklemedik.

(三)非诚勿扰 If You Are The One (2008)




Sıradaki filmimiz (ve listedeki diğer her film) yine bir romantik komedi. Yalnızlık çeken bir adam olan ana karakterimiz internet üzerinden kendine bir kısmet aramaya başlar ve diğer ana karakterimiz ile karşılaşır. Fakat bu karakter çok güzel bir kadındır ve ana karakterimiz "nasılsa bana bakmaz" gibi bir mantıkla ben çıkma teklifimi geri alayım biz arkadaş kalalım diyecektir. Peki gerçekten öyle mi olur?

(四)失恋的三十三天 Love Is Not Blind






Konsept olarak 500 Days of Summer filmine oldukça benzese de, biz bu filmi de listeye aldık çünkü konusu daha başlığından belli ve olaylar oldukça klişe ilerliyor. Haliyle izlerken tüm enerji ve dikkatinizi konuşmalara verip Çince çalışabilirsiniz.

Popüler bir online romandan uyarlanan film yaklaşık 9 milyon RMB bütçesine rağmen 350 milyon RMB hasılat elde etmesiyle de oldukça büyük bir popülerlik ve başarı elde etmiş.

(五)那些年我们一起追的女孩 

You Are The Apple of My Eye (2011)






Listedeki son filmimiz de önceki gibi bir romandan uyarlama, fakat bu seferki Taiwan romantik komedisi. Çok basit fakat tabiri caizse bam telinize dokunan bir hikaye üzerinden giden film, popülerlik kazandıktan sonra şarkılarıyla da epey gündemde kalmış.

Bu yazımızda anlaması, takip etmesi kolay hikayelere sahip, Çince öğrenenler için biçilmiş kaftan 5 film önerdik.

Filmlere verdiğimiz linklerin hiçbirinde altyazı yok, varsa bile Basitleştirilmiş ya da Geleneksel Çince olarak var. Başta anlamasanız bile izleyin, konular gerçekten çok klişe hikayelerden oluşuyor ve bir şekilde anlıyorsunuz. Hikayeyi anladıktan sonra dikkatinizi Çince üzerine verdiğinizde ise cümleleri anlıyorsunuz. Hatta filmleri tekrar tekrar izleyerek kelime dağarcığınızı geliştirebilir, Çince dinleme becerinizi belli bir seviyeye getirebilirsiniz.

Şimdiden iyi seyirler dileriz,拜拜!