Coursera ile Ücretsiz Online Çince Dersleri

    Merhabalar,

    Bu yazımızın konusu Coursera adlı site üzerinden ücretsiz olarak alabileceğiniz çeşitli seviyelerde Çince dersleri olacak. Herkesin dilinde Çin'in nasıl büyük bir ekonomi devi olduğu ve Çince öğrenilirse kariyerlerinde nasıl olumlu bir etki bırakabileceği var. Bu hem doğru hem de baya yanlış bir düşünce, ama bu yaygın inanış nedeniyle Çince diline her geçen gün daha fazla kişi merak sarıyor. Ufacık bir merak ile kalkıp 5-6 aylık bir dil kursuna yazılmak çok mantıklı olmadığı için de bir görmek, kendini denemek için internet üzerinden birkaç ders almak en doğrusu. Bunun için de piyasadaki en iyi seçenek Coursera. Not: Coursera bize reklam parası vermiyor, tamamen kendimiz de kullanıp faydalarını gördüğümüz için yazıda siteden bahsediyoruz.

    Peki nedir bu Coursera? Coursera biz iyi okullarız ama bu verdiğimiz harika eğitimi buraya kadar gelmeye maddi gücü yetmeyen insanlar ulaşamıyor, şöyle ücretsiz bir platform yapsak da eğitim herkes için erişilebilir olsa ne güzel olur fikriyle çıkıyor. Site fikrini ve ilk halini yapan da Standford Üniversitesi'nden bir hoca zaten. Para talep etmeden belli bir sistem çerçevesinde bu siteye video dersler yükleniyor. Dersler İngilizce ya da dersi anlatan kişinin anadilinde, ama gönüllüler dersleri kendi anadillerine kazandırıyor.

    Videoların da yavaşlatma ya da İngilizce altyazı gibi İngilizcesi iyi ama yeterli olmayan kişiler için seçenekler de var. Daha sonraları site çok popülerlik kazanında buradaki mantık olan "mooc" yani "massive open online course" dersleri patlıyor ve başka başka siteler türüyor, site de el değiştiriyor ve artık dersi tamamlama sertifikası için para ödenmesi gerekiyor. Yine de sitedeki içerikler hala tamamen ücretsiz ve sertifika alamasanız da dersin size verebileceği bilginin tamamını eşit şekilde alabiliyorsunuz. Yapmanız gereken tek şey bir hesap açıp siteye üye olmak, sonrasında sitede ilginizi geçen bir derse "enroll" yani kayıt olabiliyor, dersi takip edebiliyorsunuz.

     Ama sertifika paralı, ne olacak? Hiçbir şey. Zaten sertifika nerede geçerli ki? O dili iyice öğrendikten, bir iş mülakatında konuşarak kendinizi kanıtladıktan sonra kimse sertifikanız yok diye size sorun çıkarmaz, tecrübeyle sabittir.

    Coursera böyle güzel bir oluşum, uğraşıp derslere zaman verebilecekseniz faydası çok. Gelelim Çince derslerine. Coursera'da sanırım en çok alınan ders Çin'in en iyi okulu olan Pekin Üniversitesi tarafından verilen Chinese for Beginners yani Yeni Başlayanlar için Çince:




   Üye oldunuz, arama butonunda "chinese" diye arama yaptınız, zaten ilk sırada bu ders var. Hemen enroll butonuna tıklıyorsunuz ve bu kadar: derse kaydoldunuz. Site size sertifika satmaya çalışacak malesef, ama almak zorunda değilsiniz, o yüzden sertifikasız ve ücretsiz olarak dersi alabildiğiniz seçeneği işaretliyor ve devam ediyorsunuz.


    Derse kaydoldunuz, hoşgeldiniz diye mail de geldi. Şimdi genelde her dersin bir başlama tarihi oluyor. Bunlar video ders, her şey online, ama daha bir düzene girsin bir sınıf oluşsun bu kişiler aynı hafta içerisinde belli şeyleri bitirsinler diye aynı videoları tekrar tekrar belli tarihlerden başlatıyorlar. Bazı dersler tüm videoları pat diye paylaşıyor, çoğu ise bu başlangıç tarihinden sonra haftalık video paylaşıyor. Siz derse göre kendinizi ayarlıyorsunuz ki zaten ilk hafta her derste hazır oluyor ve o haftadan derse devam etmek isteyip istemeyeceğiniz belli oluyor. Sonraki haftalarda da ders eklendikçe ya da dersin bitmesine yakın bütün videoları maraton yapıp bir oturuşta izleyerek de işleyebilirsiniz, size kalmış. Ben derse bu yazıda paylaşabilmek için kaydoldum, başlangıç öncesi hazırlık kısmı böyle. Zaten kısa bir dersmiş, konular da şöyle:



Buradan tek tek ilerliyorsunuz. Ders arasında videolara quiz de koymuşlar ve Çince karakter değil de pinyin ile başlamışlar derse. Çok basit ilerliyor, biliyorsanız bile bir tekrar olsun diye izleyebilirsiniz.


İlk başta size biraz "mooc" nedir nasıl işler gibi genel konulardan bahsediyor, sonra da direk örnek cümlelere geçiyor ders. Videonun en altındaki seçenekler işaretiyle video hızını yükseltip düşürebiliyorsunuz bu arada. Anlamadığınız yerde durup videoyu başa sarmak ya da google üzerinden araştırma yapmak da online derslerin güzelliklerinden.



Gördüğünüz gibi daha en baştasınız, ekranda tek bir Çince karakter yok, her şey üzerinde tonlama işareti olan pinyin, altta İngilizce anlamları bile verilmiş. Ben diğer haftanın derslerine bakamadım ama bu derste galiba Çince karakter yok full pinyin gidiyor.



   En baştan tonlamaları da anlatmış, telaffuz nedir o az önceki harflerin üzerindeki işaretler ne, neler oluyor gibi de bir giriş dersi gibi olmuş. İlk hafta bu ayarda, oldukça basit, mantığı kavrama üzerine gidiyor. 

   Diyelim ki siz bir kursa gittiniz ve bu derste anlatılan düzeyde Çince zaten biliyorsunuz. Sitede başka dersler de var. "Chinese" diye arattığınız anda bir sürü ders çıkıyor karşınıza. Hepsine kaydolmanın bir anlamı yok, size hangisi lazımsa onu takip etseniz yeter. HSK dersleri de var ama malesef hepsi ücretliymiş. Misal aşağıdaki ders:




    Önemli değil, hala bir sürü ücretsiz ders var, onları alarak en azından bu Çince neymiş, nasıl bir dilmiş, öğrenmeye kalksak yapabilir miyiz zor mudur gibi soruları cevaplamak için yeterli sayıda ücretsiz ders var. HSK zaten burs başvurularında oldukça önemli bir sınav olduğundan böyle önemli bir dersi ücretsiz vermelerini beklemiyordum. 

Derdiniz Çince öğrenmek değil de Çin hakkında fikir edinmek, Çin tıbbı nedir edebiyatı nasıldır ya da dükkana Çinli müşteri gelse nasıl yardımcı olurum o kadarını bilsem bana yeter gibi şeylerse şöyle dersler de var sitede ki ben bunlardan en alttakini yani Chinese Humanities dersini alıyorum mesela. Sitede Çin ile alakalı olmayan ama ilginizi çekebilecek tonla ders var ve çoğu ücretsiz, hocaları ve okulları araştırıp onlara da başlayabilir, mesleki İngilizce açısından kendinizi geliştirebilirsiniz.



Coursera ve içindeki Çin ya da Çin konulu dersler böyle. Umuyorum başlangıç için, sadece fikir alma amaçlı Çince'ye başlamak isteyenler yazıyı faydalı bulmuştur. Şimdilik bu kadar, 再见大家 :)