Reiwa Ne Demek?


Japonya Reiwa İmparatorluğu Dönemi Duyuruldu!


reiwa kelime anlamı


Geçtiğimiz günlerde Japonya gireceği yeni imparatorluk dönemi isminin “reiwa” yani 和 olduğunu duyurdu. Yaygın olarak Gregoryan takvim kullanılsa da, Japonya hala imparatorluk dönemlerini kullanmakta.

Tahtta oturmakta olan İmparator Akihito ay sonunda görevinden ayrılacak ve böylelikle Heisei dönemi de kapanmış olacak.


"Reiwa" Neden Çok Özel Bir İsim?


Başbakan Shinzo Abe’nin açıklamasına göre, imparatorluk dönem isimleri genellikle Çince kaynaklardan seçilse de bu sefer farklı bir yol izlendi. Seçilen işim ilk defa Çince yerine Japonca bir kaynaktan 8. yüzyıla ait sakura çiçeklerinin açması hakkındaki Japonca bir şiirden alındı.  Böylelikle seçilen isim Japon geleneklerini devam ettirme özelliği de taşıyor. Hatta Çince yerine Japonca bir kaynaktan seçilmiş olması sayesinde, yıllardır süregelen bir geleneği de bozmuş oluyor bu yeni isim.

Peki “reiwa” kelimesinin anlamı tam olarak ne?


“Reiwa” kelimesi iki ayrı kanjiden oluşmakta ve “rei” yani anlam olarak “düzen”, “düzenli sükunet” gibi anlamlara gelirken kelimedeki ikinci kanji olan “wa” yani ise “barış”, “harmoni” gibi anlamlara gelmekle beraber aynı zamanda Japonya anlamına da geliyor (eski zamanlarda Japonya kelimesi için kullanılan “yamato” yani kelimesi ise benzerlik taşımakta).

“Reiwa” kelimesini oluşturan kanjilerin anlamları ayrı ayrı düşünülünce, bu iki kanji bir araya geldiğinde ise ortaya “düzen içinde barış” ya da “düzenli/barışçıl Japonya” anlamı çıkıyor.
Japonya’nın yeni impatorluk döneminin adı şimdiden duyurulmuşsa da bu dönem resmi olarak 1 Mayıs tarihinde (gece yarısından itibaren) başlayacak.