Çinde Sosyal Medya - Alışveriş

大家好!

Çin'de sosyal medya yazı dizimizin üçüncü ve son yazısına hoş geldin! Hemen bir açıklama yapalım: bu yazı sosyal medyadan çok alışveriş siteleri hakkında olacak ama yazı dizisi başlığını değiştirmeye üşendik. Hem alışveriş de sosyal bir olay sonuçta, bizde yalan olmaz.

Evet, eminim bu yazıda alibaba sitesini göreceğini düşünüyorsun, ama hayır, öyle olmayacak. Çin'den bir şeyler satın almak denince akla ilk gelen alibaba, çünkü hem site İngilizce hem de ülkene gönderim yapabiliyor. Ama en hesaplı ve en çeşitli site o değil. Bu yazımızda sana Çinlilerin deli gibi alışveriş yaptığı, hatta 11 Kasım Bekarlar Günü indirimleriyle bütün ülkenin devasa boyutlarda harcama yaptığı iki siteden bahsedeceğiz.

Ondan önce ufak bir açıklama: 11.11 yani 11 Kasım Bekarlar Günü olarak kutlanıyor ve genelde "bekarlar" bu günü kendilerine bir şeyler satın alarak, kendilerini şımartarak kutluyor. Bu tarihle saat 00:00 olduğunda tüm ülke siteye doluştuğu için genellikle tüm ürünler bir saat içinde tükeniyor, o kadar ki çoğu Çinli tüm sene alışveriş yapmayıp alması gereken her şeyi bu indirimlerden faydalanarak aldığından bu siteler de büyük oranda para kazanıyor. Bizce yine büyük şirketler para kazanıyor, ama indirimler de fena değil. Neyse.

İşte Çinlilerin çılgınlar gibi alışveriş yaptığı, ama dünyanın bilmediği Çince alışveriş siteleri:

1. 淘宝网 Taobao


 2003 yılı Mayıs ayından bu yana hizmet vermekte olan Taobao tamamen Basitleştirilmiş Mandarin Çincesi dilinde hizmet veriyor. Alibaba sitesindeki her ürün ve daha fazlası burada da var, tabi çok daha ucuza. Site o kadar çok kullanılıyor ki bazı ürünlerde 4 ya da 5 bin gibi ürün yorumu var ve bu sayede İnternet alışverişi de epey güvenli hale geliyor. Bir ürün 4 bin yorum içinden hep olumlu geri dönüş aldıysa, ürünü gönderen firmada bir sorun olması çok düşük bir ihtimal. Hatta çoğu yorum ürün fotoğrafı da içerdiğinden satın aldığın ürün ile sana ulaşan ürün arasındaki farkı da kıyaslayabilirsin. Hadi bu da yetmedi, ürün çok rahat geri gönderiliyor. Bu da yetmedi ve şikayetin var, Taobao polisine şikayetini bildir, onlar düşsün işin peşine. Çin çok kalabalık bir ülke, ama bize sorarsanız netten alışveriş yapmak söz konusuysa bu kalabalık çok faydalı. Her şey hemen kapında ve dışarıdaki fiyatlardan çok daha ucuza bulunabiliyor. Ne yalan söyleyelim, biz Çin'e dair en çok Taobao'yu özlüyoruz.

Not: Arama yapmak ve sitede gezinmek için üyelik istiyor ne yazık ki.

2. 天猫 Tmall  


Tmall, Taobao'dan sonra en popüler alışveriş sitesi. Taobao'da her şeyi çok ucuza bulabiliyorsunuz, ama Tmall biraz daha spesifik ürünleri biraz daha pahalı olarak satarak kaliteyi bir tık arttırıyor. Bir de iki site birbiriyle yarış içinde olduğu için indirimler, özellikle 11.11 Bekarlar Günü gelip çatınca, arka arkaya geliyor. Tmall özellikle 11.11 indirimleriyle harika bir site, yoksa bizce biraz tuzlu, biz taobaocuyuz.

3. 当当网 Dangdang



Son alışveriş sitemiz ise kitap üzerine yoğunlaşmış bir site. Hatta iddia ediyoruz, bir kitap bu sitede yoksa, Çin'de de yoktur. Tabi site başka şeyler de satıyor, ama Taobao ve Tmall varken genellikle bu site sadece kitap alışverişlerinde kullanılıyor.


Yazı dizimizin sonuna geldik, bir sonraki yazıda 再见!