Çin Tarihi Konulu Filmler 2

你们好!

Önceki Çin Tarihi Konulu Filmler yazımıza devam niteliğinde olan bu yazı, yine Çin'i, Çin tarihini ve Çin'in toplumsal sorunlarını kendine konu edinmiş ve bizim çok beğendiğimiz filmleri içeriyor. Her filmin ismini Çince, İngilizce ve filmin Çince isminde yaptığımız çeviriyle Türkçe olmak üzere 3 farklı dilde paylaşıyoruz ki filmi ararken karışıklık olmasın.

Lafı daha fazla uzatmadan herkesin merak ettiği gizemli ülke Çin'in büyüme hikayesine Çin toplumu gözünden bakalım:

我的父亲母亲 - The Road Home

(Annem ve Babam)


Zhang Yimou çok sevdiğimiz bir yönetmen ve açıkçası ne çekse severek izleriz, yine de bazı filmleri bize daha sıcak geliyor. 1999 yapımı "Annem ve Babam" isimli film, ana karakterimizin annesinin anıları üzerinden annesi ve babasının tanışma hikayesini anlatıyor. Filmde annemiz saf bir köylü kızıyken babamız ise idealist bir köy öğretmeni. Dönemin zorlukları bu filmde çok ön planda olmasa da filmin anlattığı aşk hikayesinin yarattığı duygu seli arka plandaki politik konulara ufak dokundurmalarla çok güzel anlatılmış. Film bizce politik romantik, karakterler de çok tatlı.

大红灯笼高高挂 Raise the Red Lantern 

(Yukarı As, Kızıl Feneri) 


Yine bir Zhang Yimou filmi ile devam ediyoruz ve bu sefer olaya damardan giriyoruz. 1991 yapımı bu film yukarıdaki gibi arka planda ufak tefek politik göndermeler yapmak yerine doğrudan her yere gönderme yapıyor, özellikle de Çin toplumunda kadının (olmayan) yeri üzerine. Genç ve güzel ana kahraman (Gong Li) bir kadın olarak kendisine seçenek sunulmadığının bilincinde bir şekilde evleniyor. Gelin gittiği evde bir de bakıyor ki aslında eve kuma gitmiş. Daha söyleyecek çok şey var ama fazlası film içeriğini anlatmak olur. Ne yapıp edin ve bu filmi izleyin diyor, diğer filme geçiyoruz.

可可西里 - Kekexili: Mountain Patrol 

(Kıkışili: Dağ Devriyesi) 


Lu Chuan tarafıdan yönetilen 2004 yapımı bu film de ciğerleri dağlayacak potansiyele sahip filmlerden biri. Adaletsizlik hepimizin başa çıkmaya çalıştığı bir sorun, fakat bu adaletsizlik toplumun bazı kesimlerince çok daha farklı boyutlara ulaşabiliyor. Örneğin, belli bir kesime mensupsanız yaşadığınız bölgede iş bulmak imkansız olabilir. Sırf orada doğduğunuz ve belli bir etnik kökene sahip olduğunuz için bütün hayatınız altüst olabiliyor. Film bu azınlıklardan birinin hayatına odaklanıyor ve bu adaletsizliği, böylesi bir adaletsizliğin sonucu olarak yaşanan sorunları ele alıyor. Filmde bazı sahneler biraz vahşi gelebilir, bizce mutsuzken izlemeyin.

孔雀 Peacock (Tavus Kuşu) 


Yukarıda bahsettiğimiz konudan, yani toplumdaki bazı azınlık kesimlerin karşılaştığı adaletsizliklerden sonra şimdi de yine benzer toplumsal sorunlara değinen bir filme geçiyoruz. Gu Changwei tarafından yönetilen 2005 yapımı filmimiz bu sefer de aynı aileye doğan üç kardeşin başından geçenleri ayrı ayrı ele alarak Çin toplumunun kanayan yaralarını değişiyor. Filmde olanlar yalnızca Çin toplumuna has değil, kardeşlerden biri kadın, diğeri engelli, diğeri de bu iki kardeşin gölgesinde unutulmuş bir ortanca kardeş. Hepsi aynı yollarda ayrı hayatlar yaşıyor. Bu filmimiz de biraz karanlık.

霸王别姬 Farewell, My Concubine 

(Elveda, Cariyem)


Listemizin son filmi ise tam bir klasik. Chen Kaige tarafından yönetilen 1993 yapımı film, ismini bir opera eserinden alıyor. Xiang Yu efsanesinden esinlenerek yazılmış opera eserinde Xiang Yu karakteri savaşı kaybeder ve öldürülür. Bunun üzerine savaş beyinin hayat arkadaşı da hemen oracıkta Xiang Yu'nün kılıcını alarak intihar eder. Bu dokunaklı aşk hikayesini konu alan opera eserini canlandıran oyuncular ise, kendi efsanevi hayat hikayelerini anlatırlar. Filmde bonus olarak genç bir de Gong Li var.

Listemiz şimdilik bu kadar, diğer yazılarımızda görüşmek üzere!