Japonya Çok Mu Pahalı?

大家好!

Hemen bu soruya cevap alıp işlerine dönmek isteyenler için: Evet, Japonya çok pahalı! Şimdi bu sorunun cevabını alan ve yoğun programlarına geri dönenler gittiyse gelin detaylara inelim:

Konuya bodoslama giriş yapalım dedik, malumunuz seyahat demek cüzdanın boşalması demek. Peki bu durum Japonya için ne kadar geçerli?Üzülerek bildiriyoruz ki Japonya cüzdanı satmanıza yetecek kadar pahalı bir ülke. Pahalılık konusunda belki bir Norveç değil, bazı ucuz seçenekler de sunuyor size, ama genel anlamda her şey pahalı. Evet, su bile pahalı, o yüzden su yerine almışken çay kahve almak daha mantıklı bile olabiliyor bazen.

Bir Lira Kaç Yen?

Gelin size şöyle anlatalım: 100 liranın Japon yeni karşılığı 1,901.84 yen oluyor. (Biz bu yazıyı daha önce yazmıştık ve o zaman 3 bin yen civarıymış 100 lira, şimdi bu kadarcık kalmış... Japonya her geçen gün daha da pahalı oluyor...) Kısaca 2 bin yen diyelim biz buna. Böyle binli rakamlar, biz anlamayız, nesi pahalı bunun diyebilirsiniz. Dışarıda düzgün bir yemek (yanda keman çalınan lüks yerlerden bahsetmiyorum, sıradan bir yerdesiniz) yemeye kalksanız en ucuz seçenek 2 bin yenlerden başlıyor. Bakın en ucuz, en sıradan bir mekanda bile 100 lira hemen bitti.Şu hiçbir eti, sosu olmayan sıradan bir soğuk udon makarnası bile (kendisi sıcak yaz aylarının vazgeçilmezidir, o ayrı) en ucuz 300 en pahalı 1,500 yen. Yani, hamur yiyoruz ama fiyatlar böyle...



Tabi her şey çok güzel, kaliteli ve lezzetli, ona bir şey demiyoruz. Yemek kalitesi olsun hizmet kalitesi olsun bizce değer. Ama tüm bunların da bir bedeli var. Hani belki sokak arasında bir "ramen" yemeye kalksanız 400 yen ile kurtarabilirsiniz (porsiyon çok küçük, doyamazsınız ve bu içeceksiz fiyat) ya da parasız liseli gençlerin takılma mekanı olan Saizeriya'da ufak bir pizza ve salata ile sınırsız içecek kampanyalı menüye 888 yen gibi bir rakam ödeyerek çıkabilirsiniz. 

Hediyelik eşyaydı, ulaşımdı (detaya aşağıda ineceğiz) gezilecek yerlerdeki giriş ücretleriydi derken düzgün gezebilmek için her gün eğer her şeye dikkat etseniz ve az harcasanız bile 3-4 bin, etmezseniz 8-10 bin yen rahat harcanıyor. Bu rakamların altı bütün gün sadece su içip yanınızda taşıdığınız sandviç tarzı şeyler yemekten geçiyor ki biz daha çok kalıp gezelim diye aynen böyle gezdik. Ama Japonya'ya kadar gitmişsiniz, böyle gezmek de zor oluyor, biz denedik siz yapmayın.

Vergiden Muaflık



Ama her şey kötü olmak zorunda da değil, mesela yabancı bir ziyaretçi olarak turist vizesiyle ülkeye gelmişseniz vergiden muafsınız. Bu sadece lafta da kalmıyor, her mağaza belli bir tutarda alışveriş yapılması durumunda hemen oracıkta, kasaya ödeme yaptıktan sonra ödediğiniz paranın vergi kısmı hesaplıyor ve kuruşu kuruşuna size geri ödüyor. Bu Uniqlo gibi büyük giyim mağazalarında da var, eczanelerde de.



Eczane ne alaka diyorsanız Japonya'da makyaj ve kişisel bakım ürünleri eczanede satılıyor, bu konuya başka bir yazıda değineceğiz, takipte kalın ^^ ). Tabi yanınızda turist vizeli pasaport da olmak zorunda, yoksa ödediğiniz vergiyi geri alamazsınız.

Ödeme yaptıktan sonra vergi tutarını orada alamıyorsanız da dönerken, uçağa binmeden hemen önce ödediğiniz vergiyi geri alabilirsiniz. Hatta siz bu işlerle uğraşmayın diye vergiden muaf hediyelik eşya dükkanları bile var.

Şimdilik bu kadar, 再见!